Παιδοοφθαλμολογία


ονομάζεται η διάγνωση νόσων (που σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν χωρίς να έχει το παιδί κάποιο σύμπτωμα) απαιτεί οφθαλμολογική εξέταση, ώστε να εφαρμοστεί κατά περίπτωση και η ανάλογη θεραπεία.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ
Τις πρώτες μέρες της ζωής η όραση είναι περιορισμένη. Το νεογέννητο όμως είναι σε θέση να αναγνωρίσει το πρόσωπο της μητέρας του μέσα σε άγνωστα γυναικεία πρόσωπα ύστερα από 15 ώρες μετά την γέννησή του. Η απόσταση ευκρίνειας των βρεφών είναι περίπου 30 εκατοστά η απόσταση δηλαδή στήθους-ματιού της μητέρας.

ΣΤΡΑΒΙΖΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ;
Στους πρώτους 3 μήνες της ζωής τα μωρά είναι σε θέση να προσηλώνουν στιγμιαία μόνο αυτό σημαίνει ότι δίνουν πολύ συχνά την αίσθηση ότι στραβίζουν. Η ασυντόνιστη λειτουργία των ματιών που αφορά πότε το ένα και πότε το άλλο μάτι δεν είναι ανησυχητική. Κίνδυνος για την όραση του νεογέννητου υπάρχει όταν ένα μάτι στραβίζει σταθερά και μόνιμα. Τότε καλό είναι ο γονέας να απευθυνθεί σε ειδικό οφθαλμίατρο.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ
Στις μέρες μας υπάρχει δυνατότητα οφθαλμολογικής εκτίμησης των παιδιών τις πρώτες ώρες μετά την γέννησή τους. Οπωσδήποτε πρέπει να εξετάζονται οφθαλμολογικά τα πρόωρα. Η εκτίμηση ενός τελειόμηνου βρέφους ενδείκνυνται να γίνεται στην ηλικία των 3 ετών περίπου.

ΕΧΩ ΜΥΩΠΙΑ/ΥΠΕΡΜΕΤΡΩΠΙΑ/ΑΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΘΑ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;
Όπως κάθε άλλο χαρακτηριστικό οι οφθαλμολογικές δυσλειτουργίες έχουν κληρονομική επιβάρυνση. Που σημαίνει ότι αν οι γονείς φορούνε γυαλιά είναι πολύ πιθανό να φορέσει και το παιδί τους. Αυτό όμως δεν αποκλείει την πιθανότητα να εμφανιστεί ένα από τα παραπάνω προβλήματα στο παιδί μιας οικογένειας χωρίς ιστορικό μυωπίας/υπερμετρωπίας/αστιγματισμού.

ΒΛΑΠΤΕΙ ΜΙΑ ΟΘΟΝΗ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ;
Παρά την γενική πεποίθηση, η τηλεόραση δεν βλάπτει τα μάτια. Επειδή όμως κάνει νευρικά και ευερέθιστα τα παιδιά καλό είναι μέχρι την ηλικία των τεσσάρων να μην παρακολουθούν καθόλου και στην συνέχεια να αυξάνουν σταδιακά τον χρόνο. Η απόσταση από την συσκευή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η ακτινοβολία που εκπέμπει είναι ελάχιστη.

ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;

Αν το παιδί σας έχει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ή ανησυχείτε για την όρασή του μην περιμένετε μέχρι να γίνει 3 ετών για να κάνετε την πρώτη οφθαλμολογική εξέταση. Επισκεφθείτε ειδικό νωρίτερα.

• Κρατά το βιβλίο πολύ κοντά στο πρόσωπό του όταν διαβάζει ή όταν του διαβάζετε.

• Στραβίζει (αλληθωρίζει) συχνά.

• Γέρνει το κεφάλι του προς την μια πλευρά για να δει καλύτερα.

• Κλείνει το ένα μάτι για να δει καλύτερα όταν διαβάζει, βλέπει τηλεόραση ή όταν βγαίνει στον ήλιο.

• Έχει συχνά πονοκέφαλο.

• Δακρύζει υπερβολικά.

• Έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο φως.Μετάβαση στο περιεχόμενο