ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ & ΣΤΡΑΒΙΣΜΟΥ


10 λόγοι που κάνουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση στα παιδιά

1. Επειδή η καλή όραση είναι απαραίτητη για τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού, την ομαλή σχολική και κοινωνική του ζωή.

2. Επειδή σήμερα τα παιδιά ζουν μια ιδιαίτερα οπτικά απαιτητική ζωή, με πρόωρη έκθεση σε οπτικές δραστηριότητες (μαθησιακή διαδικασία, ηλεκτρονικές συσκευές)

3. Επειδή οι οφθαλμολογικές παθήσεις αυξάνονται. 5 - 7 παιδάκια στα 100 έχουν σημαντικό πρόβλημα όρασης και οι γονείς δεν το γνωρίζουν. Υπολογίζεται ότι το 2050 ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα πάσχει από μυωπία.

4. Επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής απαιτεί δυνατή όραση, ικανή να αντεπεξέλθει στις οπτικές προκλήσεις της εποχής. Κι αυτή χτίζεται από την παιδική ηλικία.

5. Επειδή η όραση κατά τη γέννηση είναι ατελής, σταδιακά ολοκληρώνεται στην ηλικία των 8 ετών και πρέπει να παρακολουθείται η φυσιολογική της εξέλιξη.

6. Επειδή οι οφθαλμικές παθήσεις στα χρόνια της ανάπτυξης ενός παιδιού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή και μόνιμη βλάβη στην όραση.

7. Επειδή το 80% των παθήσεων που οδηγούν σε μόνιμη βλάβη της όρασης, θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωστεί έγκαιρα.

8. Επειδή υπάρχουν παθήσεις των ματιών που φαίνονται, αλλά και άλλες που εντοπίζονται τυχαία με την προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.

9. Επειδή τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα όρασης αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σαν ενήλικες στη προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

10. Επειδή οι συχνότερες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη της όρασης, όπως: ο στραβισμός, η αμβλυωπία και οι αδιόρθωτες διαθλαστικές ανωμαλίες, μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ΜΟΝΟ με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.


ΠΡΟΛΗΨΗ

1. Προληπτικό έλεγχο των ματιών κάθε νεογέννητου

2. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο μέσα στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής

3. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 3-4 ετών

4. Προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο σε ηλικία 5-6 ετών

5. Στα σχολικά χρόνια κάθε 2 χρόνιαΜετάβαση στο περιεχόμενο